MtDNA-linjen-Mormors och mina förmödrars historia-del 2
Borgå stad-idag
Bitte på Borgå torg 1950-talet
08 Borgå i mitt hjärta
Arboga stad-idag
Jag är ju född och uppväxt i Arboga, men har svårt att se mig själv som ”Arbogabo”. Min familj hade ju blåst in i staden med krigets vindar, och vi hade ingen kännedom om eller kontakt med de Arboga-familjer som funnits där i århundraden. Vi levde i vår egen lilla bubbla, mamma från Finland, pappa från Polen/Ukraina, mammas två systrar med familjer, och hade få djupare kontakter med Arboga-folk.
Den stad som allra mest känns ”hemma” och ”barndom” för mig är Borgå på Finlands södra kust, för den besökte vi varje sommar under min uppväxt och där omkring fanns mammas stora familj som gav mig känslan av att höra till, vara en del av något större. Bilden på mig mellan ”mina” två barndomsstäder, visar mig på Borgå torghandel, mycket uppskattad.
Det är därför häftigt nu att genom släktforskningen verkligen bekräfta att i Borgå-trakten har min familj funnits i många århundraden, där finns en stor del av mina rötter på riktigt.
Borgå fick stadsrättigheter redan 1380 och låg strategiskt placerat vid kusten och mellan olika handelsvägar. Fortfarande finns mycket bevarat i staden från gamla tider, något som gör den lite lik min svenska uppväxtstad Arboga, som ju också har sitt medeltida centrum kvar.
Borgås historia
Borgå ligger vid en gammal handelsplats , Borgbacken, som troligen är uppförd på grunderna av en gammal vikingaborg.
Staden började bildas i slutet av 1200-talet, och fick stadsrättigheter 1346 eller 1380, och den ligger intill Borgå å och också vid Östersjökusten , närmare bestämt vid Finska viken.
Borgå domkyrka uppfördes mellan 1414-1418 och var största kyrka i Finland under medeltiden.
Staden har flera gånger härjats av krig, danskar förstörde staden 1508, och ryssarna gjorde detsamma tre gånger under 1500-talet, samt även 1708.
1809, innan landet blev ryskt storfurstendöme hölls den så kallade Borgå lantdag i staden, en betydelsefull riksdag alltså, där den ryske tsaren Alexander I lovade att Finland skulle få behålla svensk lag och en viss frihet. Två dagar senare hyllades tsaren som finsk storfurste.
Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg levde i Borgå mellan 1837 fram till sin död 1877, och man kan besöka hans bevarade hem ännu idag.
2007 gjordes en arkeologisk undersökning av gravar söder om Borgå domkyrka. Den som utförde undersökningen heter Johan Lagerstedt, och han undersökte också kvarlevornas DNA.
I grav nr 26 hittades det som i rapporten torrt kallas Forn-DNA individ JK1945. Totalt undersöktes ca 50 gravar. Kroppen som hittades var begravd i en träkista fogad med järnspik. Det indikerar att gravsättningen skett på 1700-talet. Kistan var placerad i öst-västlig riktning i näst översta lagret av sex lager. Kroppen låg på rygg med raka ben och armarna var placerade på magen. Det var en kvinna, kanske 50-60 år gammal vid sin död. Hon var 163 cm lång och hade kotförändringar i nacken. Hon hade inte spår av kritpiperökning på tänderna, något hon kanske skulle ha haft om kroppen varit från 1600-talet, då även kvinnor rökte kritpipa.
Hon var den enda av de undersökta kropparna som hade haplogrupp H1a3c-alltså just min egen haplogrupp.
Alltså var hon en av mina förmödrar, om än kanske inte i helt direkt led. Det vet jag ju inte säkert, men det finns faktiskt en god chans att det skulle kunna vara Anna Carlsdotters mor, som troligen hette Brita Johansdotter och avled 1747 på Kråkö storgårds arrendegård Gilders som mina förmödrar och förfäder brukade i många år. Min tidigast helt kända förmoder Anna Carlsdotter föddes 1706, på Kråkö Storgård, som i början av 1700-talet ägdes av Henrik Gottsman och hans son Erik Gottsman, rådstuvurättens notarie och rådman i Borgå och rusthållare på Kråkö Storgård.
Anna och hennes man Johan Ersson hade en stor familj på Gilders, bland annat Mor Brita, vilket tyder på att hon var Annas mor. Alla döda begravdes vid Borgå domkyrka på den tiden. Man använde sig av båtar för att ta sig till kyrkan, det gick mycket fortare än landsvägen. Båtarna rymde 10-12 personer, och man kombinerade ofta kyrkobesöket med att sälja produkter på marknaden.
Förstås vet jag inte säkert, den döda i graven kan ju ha varit en ännu tidigare förmoder, en syster, kvinnlig kusin eller något annat. men jag tycker ändå att det är fascinerande med denna bit av historia som är en del av min.
Borgå domkyrka
har en lång historia. Själva Borgå kyrksocken nämndes första gången 1327.
Kyrkan är byggd av gråsten och ligger mitt i centrala Borgå, i Gamla staden. Den började byggas på 1200-talet och blev färdig omkring 1480. Innan detta fanns en äldre stenkyrka, som i sin tur ersatte en ännu äldre träkyrka.
Byggnaden har varit domkyrka i det gamla Borgå stift 1723-1923 och i det nuvarande svenskspråkiga Borgå stift sedan 1923.
På tomten står också Lilla kyrkan, en träkyrka från 1700-talet och en klockstapel.
2006 utsatts kyrkan för ett attentat och brandskadades svårt, men byggdes upp igen och återinvigdes 2008.